Tradicija vjenčanja

Contact
May 23, 2013   //  
Bacanje  buketa

Kao što svi znaju – tko prvi uhvati buket prvi je slijedeći na redu za ženidbu! Izvorno se nije bacao buket već podvezica. Taj običaj bacanja podvezice nastao je u 14. stoljeću u Francuskoj. Dok je mladenka bacala svoju podvezicu, mladoženja je bacao svoju čarapu. To nije bilo nimalo graciozno, a ni mirisno. Sva sreća pa smo evoluirali do bacanja buketa. Cvijeće je puno ljepše uhvatiti od nečijih čarapa ili podvezice koja je na nečijoj nozi provela sate i sate. Slažete li se?

 

Svadbena torta

Torta je uvijek bila važan dio svakog vjenčanja. Gdje je i kada nastao ne može se reći. Među određenim indijanskim plemenima mlada je na svadbenoj svečanosti nudila svom suprugu kolač od brašna. Rimljani su pak pravili slane kolače kao znak obilja, a Britanci su gostima nudili slane krekere poslužene u velikim košarama. Sve dok se francuski kuhar koji je radio u Londonu, nije dosjetio glazure za jednu englesko-francusku svadbenu tortu. Tada se sve promijenilo. Kolači više nisu bili ni mali ni slani, a za vrijeme Charlesa II u Engleskoj su se počele raditi torte kakve poznajemo danas. One su simbol obilja kojeg će mladenci uživati i u svom budućem, zajedničkom životu.

 

Bacanje riže

Bacanje zrna riže simbolizira sreću i plodnost. Iz onog što je zapisano zaključuje se da se riža počela bacati puno prije nego smo počeli jesti fine, glazurom ukrašene torte.

 

Raspored sjedenja gostiju na vjenčanju

Legende kažu kako je praksa da mladoženjini prijatelji i obitelj sjede na desnoj strani, a mladenkini na lijevoj. Razlog se krije u činjenici da se gostima daje na važnosti kada ih se sjedne na desnu stranu, nasuprot domaćinu, a prema pravilima mladenkini su roditelji i obitelj domaćini koji time mladoženji i njegovim gostima žele dobrodošlicu.

Momačka večer

Vjerovali ili ne ovaj običaj ima svoje korijene u Sparti. Spartanski mladoženja uvijek bi dan uoči vjenčanja pozvao sve svoje bliske prijatelje na večeru (čitaj – razuzdanu zabavu!). Do dan danas držimo se tog pravila.

 

Medeni mjesec

Ova tradicija seže još u doba špiljskog čovjeka kada je čovjek  oteo svoju zaručnicu i držao ju skrivenu sve dok se otac plemena ne bi „ohladio“ i dok im ne bi dao svoj blagoslov. Među nekim sjevernoeuropskim narodima mladenci su pili vino od meda točno mjesec dana nakon sklapanja braka i od tud naziv zašto je mjesec postao „medeni mjesec“. Među nekim narodima odvojenost od svijeta nakon vjenčanja bila je normalan dio svadbenog obreda. Danas svi novovjenčani parovi teže da otputuju na medeni mesec. Nažalost on više ne traje punih mjesec dana. Sretni su oni koji uhvate i tjedan dana.

SUPER SALE SUBOTA…
Contact
February 9, 2020   //  
Rosalynn_DR1989_back-684x1024
Read More...
Vjenčanice većih brojeva
Contact
January 7, 2020   //  
eddy-k-curvy-2020-wedding-gown-collection-13
Read More...
EDDY K Najnovija…
Contact
December 20, 2019   //  
Rosalynn_DR1989
Read More...