Nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo

Contact
December 12, 2012   //  

Nešto novo-simbolizira sreću i uspjeh u mladenkinom novom životu te nadu za bolju budućnost. To može biti bilo što, što si mladenka želi, ali najčešće se za to bira vjenčana haljina. Nešto staro-simbolizira povezanost mladenke s svojom obitelji i starim životom. Najčešće je to komad odjeće ili nakita kojoj mladenki daruje sretno udana žena iz njene obitelji kako bi joj prenijela sreću. Nešto posuđeno-podsjeća mladenku da će njeni prijatelji i obitelj uvijek biti tu za nju kada bude trebala pomoć i podršku. To je najčešće komad nakita koji ima veliku vrijednost, ali i važnost za žene u njenoj obitelji. Poslije vjenčanja predmet se mora vratiti da ne naruši dobre želje. Nešto plavo-simbolizira odanost i vjernost. Vjerovanje potječe još iz Biblijskih vremena kad je mladenka u kosi nosila plavu traku kao simbol vjernosti. S vremenom je to postao komad odjeće, zatim podsuknja, a dana su to najčešće podvezica, komad donjeg rublja ili haljina u koju se mladenka presvuče nakon ponoći.
Prenošenjem mladenke preko praga, mladoženja pokazuje odanost i hrabrost kojom će je braniti od svih zala koji vrebaju.
Tradicionalno mladenka stoji s mladoženjine lijeve strane tijekom vjenčanog čina. Taj običaj potječe iz vremena kad bi mladoženja oteo djevojku koju je htio za ženu. Ako bi se morao boriti za njenu ljubav s drugim muškarcem onda bi je držao s lijevom rukom dok bi mu desna bila slobodna za držanje mača.
Oduvijek je tradicija bacanja riže na novo pečene mladence bila simbol prosperititeta i sreće. Na Orijentu, bacanje riže znači “Neka vam je uvijek puna smočnica”. Tijekom godina, običaj bacanja konfeta na mladence za njihovog izlaska iz crkve je postao popularan. Riža se nadopunjavala grožđicama, bademima i ružnim laticama. Danas se sve već navedeno postupno zamjenjuje šarenim papirnim konfetima.
Darivanje uzvanika bombonima oduvijek je bila gesta poštovanja i sladak način da kažete “Hvala” na njihovom prisustvu i dobrim željama. Darivalo se po pet slatkih tvrdih bombona koji su u sredini čuvali badem, danas popularno nazvanih konfeti. Po pet za svakog gosta da ih podsjeti da je život i sladak i gorak, ali i pet želja koje im upućuju mladenci, a to su: zdravlje, sreća, bogatstvo, djeca i dug život. Ako Vam netko daruje bombone, nemojte ih baciti, bar ne zbog legende.

OBAVIJEST O RADNOM…
Contact
July 26, 2020   //  
Read More...
Obavijest o novonastaloj…
Contact
April 11, 2020   //  
172749
Read More...
SUPER SALE SUBOTA…
Contact
February 9, 2020   //  
Rosalynn_DR1989_back-684x1024
Read More...