Kako odabrati vjenčanicu

Contact
September 22, 2013   //  

Drage mladenke, najprije čestitamo vam na zarukama!
Najčešće, prva stvar koja vam ubrzo potom prođe kroz glavu je slika sebe u vjenčanici i potraga za njom. Međutim, prije nego što počnete sa obilascima salona vjenčanica, poželjno je napraviti plan potrage. Naime, to podrazumijeva da najprije zamislite vjenčanicu u kojoj želite da blistate tog dana.

Najprije uradite slijedeće:

  • Obavite pretragu na internetu- Prije nego što krenete u obilazak salona istražite po internetu koji sve brendovi i njihovi modeli vjenčanica postoje na domaćem tržištu (ili pak tržištu koje je odredište vašeg istraživanja) a potom i u kojim salonima ih možete naći. Osim interneta u tome vam mogu poslužiti i magazini za vjenčanja koji će vam ukratko dati pregled svijetskih i domaćih trendova iz svijeta vjenčanja.
  • Sagledajte svoju figuru- Postoji nekoliko osnovnih modela vjenčanica osmišljenih kako bi svaka mladenka lijepo izgledala svojoj odabranoj haljini. Stoga, prije nego što razmotrite za kojim sve modelima vjenčanica krećete u potragu, sagledajte dobro svoju figuru i procijenite koje adute želite da istaknete a koje da prikrijete na sebi. Dok se zabavljate pretražujući fotografije po internetu, probajte da zamislite sebe (u skladu sa figurom) u vjenčanicama koje ste izdvojili. Ako vam to ne polazi uvjek za rukom, gledajući haljine na manekenkama, predlažemo da na službenim stranicama brendova pogledate iste vjenčanice na njihovim mladenkama. Moći ćete stvoriti vjerniju sliku. Osnovni modeli su:

Princess model: dobro pristaju svim oblicima tijela, jer imaju duge i široke suknje. Budite svijesni i da su za volumen ovakvih haljina, zaslužni i slojevi tkanine, što haljinu čini pretežno težom u odnosu na druge modele. Princess model ističe dekolte i struk a prikriva donji dio tijela pa je idealna za jabukasti oblik tijela.
A-linije: predstavljaju uzak, istaknut dekolte, zatim se postepeno širi od struka prema dolje, čineći suknju čiji pad formira A kroj. Idealna je za mladenke koje žele da prikriju jače donje dijelove tijela, a ne žele da nose princeza model. A-linija ne zahtijeva slojevito krojenu suknju tako da ne doseže težinu koju imaju mnoge princeza model vjenčanice. Idealna figura za A kroj je kruškasti oblik tijela.
Sirena model: idealno pristaje djevojkama sa vitkom linijom i proporcionalnim odnosom ramena i bokova. Stoga se ovi modeli ne preporučuju mladenkama koje nisu zadovoljne svojom figurom, jer oni sve ističu. Ne dozvolite da vas zavede lijepota takve haljine, ako ne pristaje vašoj figuri, jer se nećete osjećati ugodno u njoj za vrijeme vjenčanja, samim tim nećete zračiti onako kako biste zračili u nekoj vama prikladnijoj.
Model siječen ispod grudi: je kroj haljine gdje suknja počinje slobodno da pada odmah ispod grudi. Raznoliki modeli korzeta kod ovakvih haljina nude veliki izbor u odnosu na veličinu i oblik grudi. Ovi modeli su najčešće izrađeni od laganih, lepršavih materijala (muslina, svile) tako da su odličan odabir za trudnice, zatim za vjenčanja u ljetnom periodu godine, kao i za neformalna vjenčanja. Preporučuje se za one koji žele vjenčanicu u obliku duge, svečane haljine.

Za razliku od butika gde kupujete svakodnevnu garderobu u svojoj veličini, morate biti svesni da u salonima vjenčanica nećete uvjek imati priliku da naletite na model vjenčanice koji vam se dopada, a koji je u vašoj konfekcijskoj veličini. Stoga budite spremni da možda donesete odluku o izboru “prave” vjenčanice u haljini koja vam je za nekoliko brojeva velika ili pak mala. Kako biste bolje procjenili i vizualizirali konačni izgled haljine (nakon odrađene korekcije) pomoći će vam stručni tim osoblja iz salona.

  • Zamislite svoje vjenčanje- Vizualizirajte sebe na dan svog vjenčanja. Kakvu haljinu nosite? Kojeg kroja? Koje boje? Od kojeg materijala? Ima li po sebi štras, bisere ili čipku? Jer kada uđete u salon vjenčanica i pogledate haljine na vješalicama učinit će vam se da su sve iste, i neće vam vaša odmah mahati. I što je izbor veći to će vam jasan put do nje biti dalji. Zato ako ste došli sa idejom o svojoj vjenčanici iz snova,  koju ćete potom u kratkim crtama predočiti zaposlenom osoblju (tipa: bijela, čipka, sirena, bretele) bit ćete bliži cilju bez nepotrebnog zamaranja.

Onog trenutka kada osjetite da ste sebi najljepši u konkretnoj vjenčanici, to je znak da je to “TA”! Bez obzira na stil vjenčanja koji planirate ili pak koliko ste ranije počeli potragu za haljinom, kada pronađete haljinu u kojoj se osjećate bolje nego u drugima, te blistate u toj vjenčanici onda budite sigurni da ćete u njoj zablistati na dan svog vjenčanja. :)

  • Sistem elimiminacije- Dogodilo se ponekad da probavajući vjenčanice uži izbor svedete na dva favorita i ne možete odmah da se odlučite koja je zapravo “TA”. Pri tome su često puta to baš i stilski potpuno različite haljine! Tada je najbolje da se osvrnete na svoje vjenčanje i zamislite sebe u svakoj od odabranih haljina, pa pokušate da ih stilski povežete sa tematikom vjenčanja, prostorom, samom organizacijom cijelokupne ceremonije i najvažnije, kako se vaš dragi uklapa pored vas. :)
  • Definirajte budžet- Dovoljno je odrediti granice do kojih planirate da izdvojite novac za svoju vjenčanicu. Ovdje vam ključnu ulogu ima podatak da li je kupujete, iznajmljujete ili naručujete za prvo nošenje. Kada ste definirali svoj budžet ne morate ga se striktno pridržavati, dozvolite sebi određena odstupanja, ali budite svjesni da izdvojena svota podrazumijeva pored same haljine i prateću opremu uz nju (veo, bolero i sl.) stoga se raspitajte u salonima što sve ulazi u cijenu vjenčanice.

 

I za sam kraj, ne zaboravite da se dobro zabavite i uživate birajući nesvakidašnju haljinu, zvanu vjenčanica, u društvu svojih najbližih i stilski srodnih duša .

SUPER SALE SUBOTA…
Contact
February 9, 2020   //  
Rosalynn_DR1989_back-684x1024
Read More...
Vjenčanice većih brojeva
Contact
January 7, 2020   //  
eddy-k-curvy-2020-wedding-gown-collection-13
Read More...
EDDY K Najnovija…
Contact
December 20, 2019   //  
Rosalynn_DR1989
Read More...